Калорійність піци

Назад
12.05.2020

Ми звикли відносити піцу до фастфуду і вважати, що вона завдає жахливої шкоди фігурі. І не без підстав: калорійність піци багатьох популярних видів справді висока, у "великому" 35-сантиметровому італійському коржі з салямі та беконом близько 1700 кілокалорій. Однак якщо купити її на компанію, то кожен шматок за калорійністю становитиме 130-250 одиниць, а це не так уже й багато. І, нарешті, піцу можна не замовляти, а приготувати домашній варіант із низькокалорійних інгредієнтів. Ми розкриємо кулінарні секрети для любителів піци в Харкові.

Калорійність тіста для піци

Енергетичну цінність тіста визначають так само, як у інших готових страв. Потрібно скласти калорійність інгредієнтів і розділити їх на вагу готової страви в грамах, а потім помножити на 100, щоб отримати енергетичну цінність на 100 г.

У класичне тісто для однієї 35-сантиметрової основи входять:

  • сухі дріжджі - 3 г (3-5 кКал);
  • борошно - 170 г (629 кКал);
  • оливкова олія - 17 г (150 кКал);
  • сіль, вода.

Виходить, в одній основі близько 780 кілокалорій. Ось чому калорійність піци така висока. Крім того, у неї великий глікемічний індекс (калорії швидко засвоюються і відкладаються в жир), тому що в класичному тісті використовується пшеничне рафіноване борошно.

Пицца

У домашньому варіанті можна використовувати цільнозернове борошно, а також додати в тісто лляне або ячмінне: борошно з цих злаків низькокалорійне. Це дасть змогу знизити калорійність піци на 150-200 кКал і перетворити тісто зі "швидкого" вуглеводу на "повільний". Ті, хто спробують хоча б 1 шматок, оцінять його незвичний смак: цільнозернове борошно надає тісту золотистого кольору і характерного запаху хлібної скоринки.

Калорійність м'ясної піци

При виборі доставки піци в Києві від ресторану Япошка, ви можете дізнатися про калорійність піци, поставивши необхідні запитання менеджеру компанії.

Тісто - найбільший за масою інгредієнт піци: за класичним рецептом, начинки не повинно бути занадто багато. Та все ж вміст коржа теж помітно впливає на його харчову цінність. Хіт від "Япошки" - "Чотири м'яса", тому розрахуємо калорійність на її прикладі. До начинки входять:

  • соус томатний
  • моцарела
  • бекон
  • корнішони
  • яловичина
  • цибуля червона
  • салямі або інша копчена ковбаса;
  • помідор
  • куряче філе
  • маслини
  • стручкова квасоля

Загальна калорійність - 720-750 кілокалорій. Але не забувайте: "Чотири м'яса" в нашому меню готується секторами, і після розрізання виходить 4 види шматочків з кожною начинкою. Якщо хочете низькокалорійний шматок піци в Одесі, візьміть той, що з курячим філе й овочами. А салямі та бекон залиште друзям "на масі".

Низькокалорійні інгредієнти піци

У домашній м'ясній піці як начинку візьміть побільше овочів (свіжого помідора, цибулі, болгарського перцю), курячу грудку, обсмажену на грилі, і низькокалорійний сир: наприклад, моцарелу-лайт або легкий сир "фітнес". Така начинка буде багата на білок і не завдасть шкоди фігурі. А ось копчених продуктів варто уникати, як і сирів чеддер, едам, емменталь, камамбер: вони належать до жирних і висококалорійних.

Ингредиенты на пиццу

Найлегша і найкорисніша начинка - морепродукти та овочі: у кальмарах, креветках, мідіях міститься чистий білок і мало калорій.

Якщо кулінарна муза вас сьогодні не відвідала, низькокалорійну піцу в Полтаві можна вибрати і в меню доставки. Принципи ті самі: уникайте копченостей; виберіть свіжі овочі замість оливок і корнішонів; попросіть покласти моцарелу замість чеддера; шукайте варіанти з морепродуктами, куркою або вегетаріанські.

Чудовий варіант для тих, хто рахує калорії - гавайська піца з куркою та ананасами. Цей запашний фрукт має яскравий смак і при цьому низькокалорійний.

І ще один лайфхак: не забудьте запросити в гості кількох друзів! Адже всім відомо, що в четвертинці піци калорій значно менше, ніж у цілій.