Який сир краще для піци

Назад
13.02.2020

Одна з найдивовижніших страв італійської кухні, піца вражає різноманітністю рецептури. Наповнення можна підібрати буквально на будь-який смак, але один інгредієнт присутній у будь-якому рецепті. Неможливо приготувати піцу без сиру. Поговоримо про те, який сир вибрати для піци, щоб вона вийшла апетитною на вигляд, соковитою і м'якою, як у хорошій піцерії піца Харків.

Сир для першого шару

Практично у всіх рецептах зазначено, що піцу необхідно посипати тертим сиром поверх начинки. Однак саме такий підхід часто стає причиною кулінарних невдач. Річ у тім, що звичайна газова духовка мало підходить для випікання піци, оскільки температура в ній не може піднятися вище 250-280°С. Щоб тісто пропеклося, але сир не встиг засохнути, потрібна температура 350-400°С, яка досягається в класичній кам'яній печі. Піцу поміщають туди всього на кілька хвилин, за які вона досягає повної готовності.

Набагато кращий результат при домашньому приготуванні піци в Києві виходить, коли сир укладають на тісто у два шари: перший - одразу після томатної пасти, а другий - зверху, як зазвичай. Важлива подробиця: для першого шару необхідно вибрати м'який і жирний сорт сиру з коротким терміном дозрівання.

Сыр для пиццы

Ідеальним вибором для першого шару стане моцарела. Її ніжний вершковий смак підкреслить відтінки інших продуктів начинки, а жирна м'яка структура поліпшить консистенцію страви. Замість моцарели можна використовувати бринзу або адигейський сир, але результат буде, як то кажуть, на любителя. Наріжте моцарелу кружальцями та покладіть на змащену томатним соусом основу.

Сир для другого шару

Коли основа піци буде заповнена начинкою, настане час для формування другого сирного шару. Для нього найкраще використовувати тверді сири з тривалим терміном дозрівання. Класичним варіантом слугує пармезан з його насиченим, щільним смаком, багатим пікантними горіховими нотками. Утім, можна взяти маасдам або інший сорт голландських сирів на ваш смак, підійде й англійський чеддер.

Натріть твердий сир на середній або великій тертці та рясно посипте начинку зверху. Під час випікання він має розплавитися і зарум'янитися, але в жодному разі не пересохнути. Якщо духовка гріє недостатньо добре, щоб швидко пропекти корж, краще натерти дрібніше і покласти сир у піцу перед самим кінцем випікання. Крім того, дрібно натертим пармезаном можна злегка присипати бортик із тіста, щоб отримати золотистий відтінок і апетитну хрусткість скоринки.

Вкусный сыр для пиццы

Існує закономірність: що більше часу потрібно для дозрівання сиру, то менше цього продукту потрібно для посипання верхнього шару. Але в будь-якому разі термін визрівання не має бути меншим за півроку. І, звісно, не можна використовувати для піци так звані сирні продукти, в яких присутні рослинні жири - результат вас зовсім не порадує. Набагато простіше вибрати сир для начинки у вже готовій страві з доставкою піци в Одесі від компанії Япошка.

Найкращі поєднання сиру та начинки

Смак страви безпосередньо залежить від обраних для її приготування сортів сиру. Так, якщо ви збираєтеся готувати один із класичних італійських видів піци, використовуйте як перший шар моцарелу, а для другого - пармезан. Це універсальне поєднання, яке перевірено часом. Але якщо ви хочете ввести у страву інші види сирів, слід мати на увазі, що свої найкращі якості вони зможуть проявити не з усіма видами начинки.

  • Голландський сир може використовуватися і для посипання, і як основа, оскільки його смак досить нейтральний. Це оптимальний вибір для піци, в начинці якої присутні тільки овочі.
  • Бринза застосовується як нижній шар, але не слід забувати про її солонуватий смак. Для піци бринзу нарізають тонкою соломкою або пластинками. Вона добре поєднується з грибами та овочами, до того ж не перевантажує начинку калоріями.
  • Горгонзолла слугує начинкою "сирних" рецептів піци. Її пікантний смак прекрасно доповнюється моцарелою, пармезаном і емменталем, що утворюють класичну гаму смакових відтінків.
  • Емменталь має пряний виразний смак і найкраще "грає" в якості верхнього шару піци з делікатною начинкою з курячого філе, кукурудзи та ананасів.
  • Дор Блю чудово поєднується з оливками, в'яленими томатами і болгарським перцем.
  • Жовті сири (чеддер, гауда та ін.) слугують чудовим тлом для яскравих за смаком інгредієнтів - салямі, копченостей, шинки з ананасами, а також для "селянської" піци з цибулею, солоними огірками і ковбасою.

Усі перераховані сорти легко плавляться і добре тягнуться, утворюючи характерні сирні ниточки при розрізанні готової гарячої піци на порційні шматки.

При виборі сирів для піци слід неухильно дотримуватися простого правила: економія губить смак. Бюджетні сорти під час розплавлення утворюють пружну гумоподібну масу, швидко втрачають вологу і пересихають, толком не розплавившись. Крім того, вони містять занадто багато солі, що негативно позначається на кінцевому результаті.

Щоб приготувати піцу в Полтаві, яка порадує вас і ваших близьких апетитним виглядом, яскравим смаком і соковитою, ніжною консистенцією, виберіть сири хорошої якості. Орієнтуйтеся на свої смакові пристрасті, але не бійтеся експериментувати. Випробувавши кілька рецептів, ви обов'язково знайдете поєднання сирів для піци, яке припаде вам до душі, дивіться - метрова піца.