Як варити рис для суші

Назад
06.11.2019

Доставка суші в Києві користується величезною популярністю, але не завжди з першої спроби вдається зробити ідеальні автентичні страви вдома. У цій статті ви дізнаєтеся, як правильно вибирати і варити рис для суші. Також "Япошка" розповість правила промивання рису, щоб його зручніше і простіше було готувати, а роли в результаті не розвалювалися.

Вибір рису

Підбір крупи дуже важливий при приготуванні суші. Якщо купити дешевий рис або зупинитися на невідповідному сорті, ви отримаєте в результаті розсипчасту масу, яка більше підійде для плову. В основі ж ролів має лежати пружна і кашоподібна маса, яка буде досить клейкою, рекомендуємо також замовити суші в Полтаві, щоб не готувати страву самостійно.

Найпростіший варіант добірки рису - придбання будь-якого круглозернового сорту. Саме в такій крупі багато крохмалю, що відповідає за підсумкову в'язкість. Довгозерний рис для японських страв не годиться, і всі пачки з написом "пропарений", "басматі", "жасмин" сміливо залишайте на полицях магазинів.

Підбираючи круглозернову крупу, намагайтеся придбати однорідний рис без домішок. Зерна в пачці мають бути однаковими за розміром, і на них не повинно бути надламів, чорних крапок, відколів. Від напівпрозорої та жовтуватої крупи варто відмовитися на користь білої або молочної (так, як мінімум, страви виходять естетичнішими). Не бійтеся також брати крупу з написами "косі-хігарі" або "сушики", "хакумай" або "нішики". Тільки такий рис частіше зустріти в спеціалізованих магазинах.

Правильне промивання рису

Щоб суші в Харкові вийшли смачними, а крупа правильно приготувалася, рис для суші необхідно грамотно промити. Робиться це і для видалення дрібних частинок сміття або зіпсованих зерен. Промивання рису відбувається у два основні етапи:

  1. Наливаємо проточну холодну воду в посудину з рисом, щоб вода була рівно на рівні з поверхнею рису. Перетираємо рис круговими рухами долоні обережно, не прикладаючи силу, щоб не поламати зерно. Зливаємо воду за допомогою сита і повторюємо процедуру 3-4 рази.
  2. Наливаємо в ємність із рисом проточну холодну воду вище за рівень рису (неякісні зерна і частинки сміття спливуть - видаляємо їх), добре обполіскуємо рис, зливаємо воду через сито, повторюємо до того моменту, поки вода не стане прозорою.

Як правильно варити рис

  1. Перекладіть крупу у велику каструлю. Бажано розмістити силіконовий килимок на дні колби, для менших втрат, тому що нижній шар рису може пригоріти, і його вже використовувати для приготування суші не можна.
  2. Залийте зерна холодною водою у співвідношенні 1 до 1, але, залежно від сорту та виду рису, необхідна кількість води коливається в діапазоні +/- 10%. Важливо, щоб рівень води був приблизно на "два пальці" вище рівня рису. Рівномірно розподіліть рис рівним шаром.
  3. Відправте каструлю на середній вогонь, накривши кришкою. Піднімати кришку і перемішувати рис у жодному разі не можна. Час приготування крупи становить приблизно 30 хвилин - рис має повністю увібрати воду.
  4. Після закінчення часу вимикаємо вогонь і, не відкриваючи кришку, даємо настоятися ще 15-20 хвилин.

Готовий рис має бути пружним і не кашоподібним. А ще багато кухарів радять варити рис із листом норі, який прибирають перед закипанням води. Водорості надають крупі додаткового аромату з ніжними морськими нотками.

Далі заправляємо гарячий рис рисовим оцтом, додавши і розчинивши в ньому попередньо сіль і цукор, добре вимішуємо, даємо трохи охолонути. Рис готовий для приготування суші.

За необхідності можна самостійно варити рис у рисоварці та навіть мультиварці. В останній - ідеальний режим "варіння на пару", за якого крупа готова вже за 10-12 хвилин. Тільки не поспішайте відкривати кришку мультиварки відразу ж - почекайте, поки рис "дійде".

Це все основні секрети приготування ідеального рису. Не бійтеся готувати й експериментувати! Команда "Япошка" бажає вам смачних ролів і суші в Одесі.