Скільки готується піца

Назад
27.12.2019

"Неаполітана", "Маргарита", "Маринара", "4 сири" - одна згадка цих слів малює в уяві соковиту ароматну піцу та пробуджує апетит. Але на домашню випічку наважується не кожен. Щоб підсумок був ідеальним, важливо знати, скільки готується піца Одесі. Під цією фразою ховається маса питань: як довго готувати в духовці, скільки хвилин тримати різні типи тіста, скільки градусів поставити? Постараємося відповісти на все максимально докладно.

Скільки готувати піцу на дріжджовому тісті та листковому?

Отже, скільки хвилин має готуватися ідеальна піца? Усе залежить від методу готування, характеру начинки та різновиду тіста.

  • міні-блюдо в лаваші: 9-12 хвилин;
  • листкове тісто: 20-25 хвилин;
  • рідке тісто на кефірі або майонезі: 40 хвилин;
  • тонко розкатане дріжджове тісто: 15-20 хвилин;
  • товсте дріжджове тісто: 40-60 хвилин.
Тесто для пиццы

Виходить, що тривалість випікання варіюється від 10 до 60 хвилин. Однак фахівці стверджують: що швидше готується піца, то більше вона схожа на справжню. Якщо готувати дуже довго, випічка перетвориться на відкритий пиріг із не дуже соковитою начинкою. У піцеріях із дров'яною піччю на готування однієї піци й зовсім іде 1,5-2 хвилини. Дивіться також сторінку піца Полтава.

За якої температури готувати піцу в духовці та мікрохвильовці?

Час готування безпосередньо пов'язаний із температурою, до якої прогрівається духовка. А вона, своєю чергою, - від типу тіста та об'єму начинки:

  1. Тонке тісто та соковита начинка. Духовку прогрівають до 200 °C і запікають страву 10 хвилин, щоб вийшла зайва волога. Потім додають температуру до 240 °C і тримають піцу всередині, поки та не зарум'яниться.
  2. Тонке тісто і суха начинка. Деко одразу ставлять у духовку, прогріту до температури 230-240 °C, і тримають там не більше 15 хвилин.
  3. Товсте дріжджове тісто. Щоб ніде не залишилося сирих ділянок, тісто повинно пропікатися повільно та рівномірно. Тому оптимальна температура - 180 °C.
  4. Бездріжджове тісто. Страву відправляють у духовку, прогріту до 200 °C, і тримають там 20-30 хвилин. Потім температуру зменшують до 180 °C і тримають ще 5-10 хвилин, поки краї піци не зарум'яняться.
  5. Заморожене листкове тісто. Деко ставлять у духовку, прогріту до 200 °C, щоб тісто розморозилося. Через 15 хвилин температуру збільшують до 230-240 °C і чекають, поки страва підрум'яниться зверху.

Ви помиляєтеся, якщо думаєте, що мікрохвильовка підійде тільки для розігрівання покупних піц-напівфабрикатів. Піцу в ній можна приготувати не менш вдалу, ніж у духовці. Щоправда, градуси виставити не вийде, тому залишається розраховувати на потужність. Оптимальна потужність - 750-800 Вт. Якщо є режим "гриль", за 3-4 хвилини до готовності можна ввімкнути його, щоб сир зверху підрум'янився.

Начинка для піци

Для пишної піци на дріжджовому тісті зазвичай вибирають вологу начинку, де переважають сирі компоненти. Наприклад, м'ясний фарш, куряча грудка, риба, багато сирих овочів. Щоб така начинка добре пропеклася, її готують за температури 180-200 градусів близько 50-60 хвилин. Закриті кальцоне з начинкою всередині готуються приблизно в тих самих умовах.

За якої температури готують піцу в Харкові, якщо продукти для начинки вже готові? У цьому разі час знадобиться тільки на те, щоб злегка підрум'янити начинку і пропекти тісто. Тому поміщаємо страву в духовку на 35-40 хвилин. Щоб тертий сир за цей час не згорів, ним посипають тісто приблизно за 5-10 хвилин до готовності.

Пицца с мясной начинкой

Важливо! Не слід перетримувати піцу, інакше вона вийде жорсткою та несмачною. Тому періодично перевіряйте готовність, протикаючи тісто в центрі зубочисткою. Якщо на ній не залишається сирих ділянок, страва готова.

Як уникнути недопеченої піци або сухої?

Можливо, доставка піци в Києві - це найкращий варіант уникнути недопеченої страви, в інших випадках в приготуванні піци існує чимало тонкощів. Розглянемо головні секрети, при дотриманні яких ваша піца точно не вийде сухою або недопеченою:

  1. Секрет м'якої пористої піци - у правильних дріжджах. Вони мають бути свіжими та "робочими". Якщо не особливо розбираєтеся в їхній свіжості, використовуйте сухі швидкодіючі дріжджі.
  2. З тістом потрібно поводитися дбайливо. Щоб у готовій страві воно було м'яким і добре пропеклося, розтягуйте основу на деку руками, не використовуючи качалку. Тісто має якомога менше контактувати з твердими поверхнями, зокрема з качалкою.
  3. Якщо до складу піци входять томати, одразу після їх додавання страву ставлять у духовку. Інакше овочі пустять сік, і тісто буде занадто вологим.
  4. Якщо середина випічки ще не готова, а верхній шар починає підгорати, накрийте деко мокрим паперовим рушником. Це допоможе врятувати ситуацію.
  5. Якщо тісто виходить дуже жорстким, поставте під деко миску з водою. Вода випаровуватиметься, роблячи тісто м'яким. Враховуйте, що температура в духовці при цьому падає, тому градуси краще збільшити.

Соковиту й ароматну піцу з хрусткою скоринкою можна приготувати й удома, незалежно від того, де ви готуєте - у мікрохвильовці чи духовці. Головне дотримуватися всіх тонкощів процесу.