Як крутити суші

Назад
06.11.2019

Щоб приготувати такі традиційні японські страви необов'язково бути професійним кухарем. У 80-х рр., наприклад, крутити роли почали навіть роботи. Якщо ви хочете дізнатися, як загортають суші в Києві у професійних кухнях, швидше читайте цю статтю. Ви складете список потрібних речей на кухні, зрозумієте особливості технології та дізнаєтеся найкорисніші лайфхаки. Наш матеріал допоможе кожному приготувати автентичні страви Японії самостійно, швидко, а головне, правильно.

Приготовление суши

Пристосування та інгредієнти

Для ролів і суші в Полтаві потрібен мінімальний набір кухонних інструментів і пристосувань, який полегшить роботу з такими продуктами, як липкий в'язкий рис і крихкі морські водорості. Що стосується харчових інгредієнтів, то їхній список залежатиме від конкретного виду ролів або суші.

  • Вирушайте до найближчого супермаркету і візьміть там спеціальний бамбуковий килимок - макісу. Цю підстилку зручно застосовувати надалі для приготування будь-якої їжі, де потрібно прибрати надлишки вологи. У крайньому разі, допускається замінити килимок звичайною настільною бамбуковою серветкою. Також проведіть ревізію ножів і виберіть найдовший і найгостріший, заточіть його або купіть новий.
  • З продуктів харчування вам обов'язково знадобляться водорості норі та рис (бажано спеціальний для суші або просто круглозерний з підвищеним вмістом клейковини). Також не обійтися без рисового оцту, яким заправляють готову крупу (для цієї ж мети знадобляться сіль і цукор). Власне, начинка ролів або суші - на ваш смак. Найкраще почати з чогось класичного, наприклад, з рибних або овочевих ролів, але можна класти ще морепродукти і вершковий сир.
  • Заздалегідь краще подбати про те, з чим і як ви вживатимете роли. Приготуйте для пікантного смаку васабі - гострий зелений хрін - і маринований імбир (щоб освіжити харчові рецептори між поїданням різних ролів). Буде потрібен ще соєвий соус, мисочка для нього і, звісно ж, палички для їжі.

Покрокова інструкція

На самому початку приготуйте рис для суші в Одесі за інструкцією, щоб він вийшов клейким. Не забудьте, що крупу треба промити, а в процесі варіння рис не можна перемішувати або залишати відкритим без каструлі. Коли рис буде готовий, змішайте його з оцтом, у якому попередньо розведіть трохи солі та цукру. Перемішайте крупу і накрийте ємність рушником.

Ингредиенты для роллов

Коли ви робите класичні роли, рис і начинка мають опинитися всередині норі. У складніших варіаціях шар риби, наприклад, знаходиться зовні. У будь-якому разі загортати зручніше за допомогою килимка, а потім ви просто розрізаєте готовий рулетик на 6-8 частин. Розглянемо спочатку варіант із начинкою всередині:

  1. Покладіть на макісу аркуш норі шорстким боком догори, щоб край водорості водночас збігався з ближньою до вас межею килимка.
  2. Візьміть близько 4 столових ложок остиглого рису і рівномірно викладіть на норі. Найзручніше спочатку скачати з крупи кульку, а потім розподілити її, не натискаючи на рис (інакше він розвалиться). При цьому треба відступати по краях морської водорості на деяку відстань, щоб залишити місце для скручування. Зверху потрібно зробити порожнім близько 1 см норі, а знизу відступити близько 5 мм. Загальний шар рису - не більше 7 мм за товщиною.
  3. Покладіть зверху на рис начинку - будь-які інгредієнти, які, як вам здається, добре поєднуються один з одним. Шар начинки викладають від центру до ближнього краю, не допускаючи порожнеч або грудок, що випирають. Тепер настав час загорнути роли.
  4. Щоб скрутити щільний рулетик, вам потрібно трохи підняти килимок. Килимок має рухати рол уперед і злегка вгору. Начинка притримується вільними пальцями. По суті треба притискати килимком рол, не закручуючи саму макісу в роли (потрібно просто піднімати край циновки з кожним загином норі).
  5. Коли дійдете до кінця ролу, зігніть килимок і прокотіть його вперед-назад, не натискаючи на рулет. Варто змочити край норі водою, щоб рол краще схопився і не розпався. Зайвий край морської капусти також можна відрізати ножем.

Щоб правильно зробити роли з рисом зовні, потрібно викласти на макісу рис, а вже потім лист норі. При цьому рис має трохи виходити за один край. На морську капусту ви викладаєте начинку і потім починаєте скачувати рулет за допомогою макіси у напрямку від себе. Ну, а щоб приготувати традиційні суші - нігірі, досить покласти на трохи сплющену грудочку рису товстий шматок свіжої слабосоленої риби. Скріпити частини між собою краще смужкою норі, змоченою перед цим водою.

Секрети приготування

  • Змочуйте руки постійно в рисовому оцті або воді, щоб норі та рис не липли до рук. Те саме потрібно зробити з ножем, коли будете різати рол на частини.
  • Коли готуватимете начинку, шаткуйте продукти довгими смужками. Овочі варто нарізати тонше, ніж рибу. До речі, риба обов'язково має бути холодною, тож не викладайте її на кухонний стіл завчасно.
  • Макісу варто застеляти харчовою плівкою, якщо ви вирішили згорнути роли "зі зворотного боку". Така підготовка потрібна, щоб рис не застряг у щілинах килимка і не пристав до бамбука.
  • Не замінюйте рисовий оцет у домашніх умовах звичайним столовим, оскільки подібні експерименти здатні вбити смак ролів. А ось саму рогожу, в крайньому разі, можна замінити рушником або картоном, які попередньо обмотують все тією ж харчовою плівкою. Є варіант катати роли і на кількох шарах фольги.
  • Зручніше самостійно розрізати готовий рол спочатку по центру, а вже потім ділити кожну половинку на порційні частини. Шматочки ролів мають бути однаковими і не надто великими, щоб вони спокійно поміщалися в роті. Пам'ятайте, що роли не можна кусати - треба їсти їх повністю!
  • Не варто готувати роли та суші про запас. Термін зберігання цих японських страв, як правило, не перевищує кількох годин.

Команда "Япошка" дуже сподівається, що вам допомогли ці поради, і від щирого серця бажає приємного апетиту, суші Харків.