Як правильно їсти піцу

Назад
10.06.2020

Далеко не кожен любитель італійської кухні знає, як правильно їсти піцу. Тонке тісто і велика кількість начинки викликають певні складнощі в поїданні страви, особливо в кафе або ресторані. Давайте розберемося разом із вами, як їсти піцу в Харкові за тих чи інших обставин.

Як правильно їсти піцу в ресторані

Якщо ви вирішили відвідати ресторан і замовити там піцу, варто заздалегідь розібратися з питанням, як правильно їдять цю італійську страву. Традиційно вона розраховується на одну людину, саме тому в більшості італійських ресторанів подається до столу не розрізаною. У зв'язку з цим, перед людьми нерідко постає питання, як їсти піцу в ресторані і не здатися смішним. Для цього необхідно дотримуватися такого алгоритму:

  • візьміть ніж і виделку та акуратно розріжте корж на окремі шматки;
  • якщо самостійно розрізати тісто у вас не виходить, попросіть про це офіціанта;
  • візьміть шматочок і складіть його навпіл;
  • стежте за тим, щоб начинка не витікала;
  • починайте їсти з боку начинки, акуратно притримуючи за скоринку.

Важливо! Цю страву їдять як руками, так і столовими приборами. Бортики від пирога не їдять. Спочатку їх придумали для зручності, щоб утримувати страву руками, не торкаючись начинки. Розрізати корж перед їжею слід на 4 частини. Так заведено в Італії. Для цієї мети використовують спеціальний круглий ніж. Їдять частування гарячим.

Існує другий правильний спосіб подачі. У цьому разі гостю подають окрему тарілку і столові прибори для того, щоб їсти: ніж і виделку. Таким чином, правильно їсти піцу потрібно таким чином:

  • візьміть відрізаний шматок і покладіть його на тарілку;
  • притримуючи його виделкою, відріжте невелику частину;
  • покладіть її на виделку і відправте в рот.

Пам'ятайте про те, що правильні шматки не повинні бути занадто великими. Як бачите, їсти піцу в Одесі правильно не так складно, як здається на перший погляд.

Як їдять піцу в Італії

Вважається, що тільки в Італії знають, як правильно їсти цю дивовижну страву. Вона популярна серед усіх верств населення. Ви можете підійти до будь-якої людини і вона розповість вам, як їдять ласощі в різних частинах країни і як робити це правильно. Отже, давайте розберемося разом, як треба їсти піцу "по італійськи".

Усе залежить від того, де ви перебуваєте. У деяких ресторанах правильне поїдання передбачає використання ножа і виделки. Однак така подача і їжа більше розрахована на туристів. Самі італійці не заморочуються з цього питання і їдять так, як їм зручно. Зазвичай корж розрізають на 4 частини і їдять, складеним навпіл або впоперек. Таким чином начинка зберігається всередині шматка і не випадає назовні. У колі друзів пиріг їдять будь-яким зручним способом.

Важливо! В Італії до столу часто подають оливкову олію з часником і травами. Її їдять у великих кількостях і використовують для змащування начинки та бортиків перед їжею. Не варто наносити занадто багато олії. Якщо ви все зробите правильно, пиріг стане ще більш ароматним і смачним. Ось ми й розібралися, як правильно їсти піцу по італійськи.

Якщо ви звикли до італійської піци в Києві - замовте доставку від ресторану Япошка.

Як за етикетом їсти піцу

Піца - національна страва, яку, згідно з традицією, їдять виключно руками. Однак за етикетом її можна їсти і столовими приборами. Усе залежить від того, де ви замовили частування. Будь-який варіант того, як їсти, буде правильним. Давайте розбиратися, як їсти піцу правильно, не порушуючи етикету:

  • якщо ви перебуваєте в новому місці і вам незнайомі його правила, подивіться, як їдять цю ж страву інші гості;
  • у ресторані, дотримуючись правил, спочатку покладіть шматок на свою тарілку і тільки потім починайте їсти;
  • щоб їсти, використовуйте ніж і виделку, намагаючись відрізати невеликі частини, які легко поміщаються в рот;
  • якщо правила закладу дозволяють, можете їсти руками;
  • правильно їсти шматок із гострого кута, притримуючи його за бортики і злегка склавши навпіл.

Іноді піцу в Полтаві їдять разом із соусом. Згідно з правилами в нього вмочують шматочки пирога. За етикетом один і той самий шматок не слід вмочати в соус двічі. Після занурення в соус його потрібно відразу з'їсти. Їсти правильно в громадському місці не так складно, як здається на перший погляд.

Багато в чому правила того, як їсти, залежать від виду тіста і типу страви. Наприклад, закриту кальцоне правильно їсти руками, оскільки вона була спеціально винайдена для цієї мети. Неаполітанську можна скласти навпіл і їсти таким чином, а ось Римську з хрустким тістом правильно їсти ножем і виделкою, хоча італійці вважають за краще використовувати тільки руки.