Як тримати палички для суші

Назад
06.11.2019

Японська кухня, що стрімко увірвалася в наш повсякденний побут, сьогодні міцно завоювала провідне місце в сегменті готової їжі для швидкої доставки. Але вирушаючи в один із ресторанів мережі "Япошка" або замовляючи на цьому сайті роли і суші, слід бути готовим до того, що замість виделки вам подадуть традиційні о-хасі. А це означає, що доведеться навчитися правильно тримати японські палички. Насправді, в цьому немає нічого складного, і після невеликого тренування ви цілком зможете управлятися з паличками, як справжній японець, рекомендуємо замовити суші в Харкові.

Історія паличок для суші

Перші палички, що використовувалися під час їжі, з'явилися в Китаї близько трьох тисяч років тому. Згідно з переказами, їх вигадав древній легендарний імператор Юй, щоб діставати м'ясо з киплячого котла. Відламавши дві гілки, він обірвав з них листя і затиснув між ними шматочок м'яса, який потім з'їв. Сучасні китайські палички називають куайцзи. Під час обточування дерев'яних заготовок для їх виготовлення кілька сантиметрів біля основи залишають квадратними, щоб палички не котилися по столу.

Как правильно держать палочки

В Японії користуватися паличками почали набагато пізніше, ніж у Китаї - приблизно дві тисячі років тому. Перші японські "столові прибори" являли собою тонкий стовбур бамбука, розщеплений на дві половинки, які скріплювалися у верхній частині. Сучасного вигляду японські палички для їжі набули близько п'ятисот років тому. Спочатку ними користувалися тільки вищі верстви населення, а простий народ брав їжу руками. З плином часу хасі міцно увійшли в повсякденний побут японців, їх почали виготовляти з дорогоцінних порід дерева і слонової кістки, прикрашати візерунками і перламутром, покривати кольоровим лаком.

Щоб протестувати своє вміння можна замовити суші в Києві з різними паличками: звичайними та навчальними.

Навчальні та справжні палички

Японці надзвичайно цінують свої палички для їжі і навіть вважають їх священним символом, що приносить удачу. У повсякденному житті їх називають "хасі", але коли хочуть підкреслити важливе значення цих предметів, то кажуть "о-хасі", використовуючи так звану ввічливу мову. Довжина їх стандартна і становить 20-25 см, форма перерізу може бути круглою або квадратною. Для перекладання шматочків із загальної тарілки на свою тарілку і для помішування страв, що готуються, використовують особливі, довші палички.

Палочки для суши

Японські діти починають користуватися о-хасі з однорічного віку. Помічено, що розвиток дрібної моторики пальців допомагає швидкому розвитку інтелекту: діти, які навчаються їсти паличками, швидше починають говорити і краще засвоюють нові знання. Оскільки малюкам складно тримати справжні хасі для дорослих, навчання починається з так званих навчальних паличок. Їхня довжина становить лише 16 см, а у верхній частині є еластичний затискач, завдяки якому палички утримуються разом і перетворюються на своєрідні щипці.

Ви теж можете почати освоєння техніки користування хасі з навчальних паличок для суші в Одесі. Їх пропонують практично в кожному японському ресторані: це звичайні варісабі (одноразові дерев'яні палички) і гнучкий пластиковий тримач. Потренуйтеся вдома брати навчальними хасі дрібні предмети і перекладати їх з однієї тарілки в іншу, потім переходьте до їжі.

  1. Розламайте пару варісабі.
  2. Закріпіть обидві палички в тримачі якомога ближче до квадратних закінчень.
  3. Тримаючи прилад посередині, беріть їжу загостреними кінчиками, як звичайним пінцетом.
  4. Надійно захопивши шматочок, відправляйте його в рот.

Японські правила пристойності дозволяють піднести миску з рисом або супом ближче до рота, щоб не капати бульйоном або соусом на одяг.

Як правильно користуватися паличками

Перш ніж вчитися їсти суші та роли за допомогою паличок, потрібно правильно розташувати їх у руці. Для цього:

  • злегка зігніть безіменний палець і мізинець правої руки;
  • покладіть середину палички на останню фалангу безіменного пальця, а першу третину розташуйте між великим і вказівним пальцями;
  • міцно затисніть нижню паличку великим пальцем і утримуйте нерухомо;
  • другу паличку візьміть посередині кінчиками великого, вказівного і середнього пальців.

Ваші пальці мають утворити з паличок свого роду щипчики або пінцет. Порухайте загостреними кінчиками і переконайтеся, що вони рухаються вільно і без перешкод - це означає, що хасі правильно лежать у руці. Щоб захопити ними шматочок їжі, рухайте верхньою паличкою, притискаючи їжу до нижньої.

Как держать палочки

Не забувайте про правила пристойності та ритуали прийняття їжі Країни Вранішнього Сонця. Щоб з'їсти суші, спочатку покладіть його набік, потім стисніть паличками рис і рибу, вмочіть у соус і покладіть до рота. Не кладіть надкушений суші або рол назад у тарілку, кладіть його до рота цілим або відкусіть шматочок, тримаючи решту у висячому положенні. Наколювати шматочки на паличку в жодному разі не можна.

Навчившись користуватися о-хасі, ви почуватиметеся впевнено, відвідуючи ресторани мережі "Япошка" або замовляючи японську їжу додому, доставка суші Полтава.